utorak, 12. veljače 2008.

Afričko nogometno prvenstvo u Gani



Od 20 siječnja do 10 veljače odigravalo se afričko prvenstvo u nogometu. Moglo se gledati na satelitskom programu Eurosport, dok nijedna naša domaća televizija nije prenosila. Mislim da je to glupo jer ionako u tom razdoblju i nije bilo nekih većih sportskih zbivanja. Mnogima kojima sam spomenuo o ovom prvenstvu vjerovali su da će na hrt-u prikazati barem finale. Ali mnogi koji nemaju satelitsku ostali su prikraćeni da vide ovaj spektakl.

Ovo prvenstvo sam stvarno sa guštom gledao. Sve, ili skoro sve utakmice bile su uzbudljive do zadnjih sekunda susreta. Nigerija je ispala u četvrt finalu valjda zato jer je kompletna momčad nova. Senegal je falio jedan gol da prođe osminu finala, a ekipu iz Malija već drugi put sam uočio da je to jedna prilično jaka momčad. Tunis, koji se u svjetskom prvenstvu pokazao kao izuzetna momčad nisu prošli osminu finala, sve je to dokaz da je ovo prvenstvo bilo vrlo zanimljivo. Egipat je pobjedom protiv Kameruna osvojio finale, ali utakmica za treće mjesto bila je puno neizvjesnija. Bila je to utakmica Gane protiv Obale Bjelokosti. Obje momčadi su podjednake i favoriti su mnogima od početka prvenstva. Gana je pobijedila s 1:0 i osvojila treće mjesto

Navijačka atmosfera u svakoj utakmici bila je odlična. Pogotvo u onim utakmicama kada su igrale zapadnoafričke ekipe. Ritmična buka bubnjeva i truba nije jenjavala u svih devedeset minuta susreta iako bi protivnička ekipa zabila gol. Nikada niti u jednoj utakmici nisam čuo zviždanje ili ono "uaaa". Najlijepše je međutim bilo vidjeti da na utakmicu dolaze majke sa djecom i dojenćadi. E, a takvu scenu na našim utakmicama na Poljudu ili Dinamovom stadionu sigurno barem doskora nećemo vidjeti.

Sama ceremonija dodjele pehara bila je isto tako predivna. Prvo se čulo gromoglasno udaranje u desetak dubokih tradicionalnih bubnjeva. Tada je na drvenom nosilu malenu djevojćicu nosilo par odraslih ljudi. Djevojćica je bila malena i u rukama je jedva podizala zlatni pehar. Sama je pehar odnijela na stol... Cijelo to vrijeme, i za vrijeme podjela medalja i uručenju pehara bubnjanje nije stajalo. Volio bih da se jednom olimpijada održi u nekoj zapadnoafričkoj državi.

2 komentara:

Nikx kaže...

vidim da si uspio ubaciti slike..
Ajde, samo još sredi da ti mogu komentirati svi.

Unknown kaže...

Pozdrav! Želim vam preporučiti jedan odličan webshop sa sportskim stvarima pa pogledajte ako vas zanima. - sportski dresovi