srijeda, 27. veljače 2008.

Izložba Marc Chagalla

Prije otprilike dva mjeseca bio sam na izložbi od Marc Chagalla. Ta velika izložba na koju bi se ponosio bilo koji grad na svijetu traje do 16. ožujka. Izložba se nalazi u Klovičevim dvorima u Zagrebu, a ulaznica za odrasle košta 40 kuna. Karte se kupuju na ulazu u dvor. Nakon kupnje karte dočekuju vas dvije lijepe i pristojne mlade dame za garderobu. Sama izložba je na prvom katu ove barokne zgrade.
Marc Chaagall je francuski slikar židovskog podrijetla rođen u današnjoj Bjelorusiji. Proživio je cijelo dvadeseto stoljeće. Nakon što se preselio u Pariz i surađivao je sa Picassom i Braque-om. Tamo je prihvatio kubistički stil slikanja, koji nije strogo prihvatio u njegovom kasnijim radovima. Njegovi najčešći motivi bili su ruska seoska idila, ljubav prema voljenoj ženi... Ima tu crno- bijelih crteža bakroreza, uljanih slika manjih i velikih dimenzija, kombinacija kolaža i tuša, tapiserija...
Ovu izložbu prvenstveno preporučam umjetnicima amaterima, učenicima srednje umjetničke i djeci koja pokazuju zanimanje za crtanjem. Najviše preporučam njima zato što su slike slikane slobodnijim stilom. Zato što su sve ovakve slike hrabro dovršavane do kraja. Eto, tu sam ja vidio najveću vrijednost ove izložbe.

Nema komentara: