četvrtak, 14. veljače 2008.

Put u Klagenfurt

Grad Klagenfurt je Istri najbliži austrijski grad. Ovaj grad se trenutno na televiji spominje kao grad u kojem će se odigravati utakmica Hrvatske protiv Poljske. Utakmica se odigrava u lipnju, najlijepšem dobu za putovanje u ovaj grad.

U gradu pored zgrde sveučilišta nalazi se Minimundus, važnije svjetske građevine u malom. Od Minimundusa do centra se može pješke uz kanal ispod stabala drvoreda. Inaće je parkiranje u gradu najmanji problem. U staroj jezgri grada izgrađeno je pet, a u užoj okolici centra još dvije podzemne garaže. Tolike garaže u gradu koji broji oko 150000 stanovnika. Benzinskih postaja ima puno i to Omv-ovih, Shell-ovih, BP-ovih, Agip-ovih... Dakle, ovaj post je prvenstveno namijenjen za sve one koji bi se htjeli uputiti u ovaj grad autom.

Grad je smješten na širem polju ravnice. Ravnica je okružena visokim alpskim vrhovima. Prema jugu sa grada se vide stjenovite planine Karavanke. Nedaleko na sjeveru smješten je n.p. Nockberge. a otprilike 200 km prema sjeverozapadu je najveći alpski n.p. Grossglockner. Od prirodnih ljepota u bližoj okolici su jezera: Woerther, Osiecher, Faaker..., ali i velika prostranstva gustih šuma.

Duž cijelg poluotoka Istre može se koristiti brza cesta Istarski Ipsilon. Treba biti oprezan sa stranim turistima koji voze po ovoj cesti ljeti. Do graničnog prijelaza Kaštel iz Pule ima točno sat vožnje.

U Sloveniji do Kopra postoji samo stara magistrala. Dalje iz Kopra vozi se autocestom ravno za Ljubljanu. Na Ljubljanskoj obilaznici skreće se za Kranj- Jesenice, a zatim četrdesetak km sjeverno od Ljubljane skreće se za Celovec- Klagenfurt. Cesta je dalje djelom ravna, pa zavojita, no u Autriji su serpentine, oštri zavoji i djelom -vrlo strmi zavoji!

Obratio bih vam pozornost na nepristojne slovenske vozaće. Stalna blendanja kada prelaziš, najdesnija od tri prometne trake gotovo nitko osim vozaća kamiona ne upotrbljava, nema propuštanja, sve je to dio svakodnevice na slovenskim autocestama. No u Austriji za naše vozaće nema straha. Austrijanci su jedni od najpristjnijih vozaća u Evropi.

Most Mirna na Istarskom Ipsilonu je 14 kuna, autocesta od Kopra do Ljubljane košta 4,40 eura, dok za autocestu iz Ljubljane prema Austriji treba platiti 1,60 euro. Ako želite koristiti austrjske autoceste, morate kupiti desetodnevnu vinjetu za koju treba izdvojiti 7,70 eura.

Za povratak iz Austrije preporućio bih put preko prijevoja Koren ili Wurzenpass. Iz Klagenfurta se vozite autocestom A2 prema Udinama. Sa autoceste se skreće na čvoru za Arnoldstein i prate se putokazi za ovo naselje. Nakon otprilike 2km dalje stiže se na raskrižje za SLO- Wurzenpass. Cesta je strma i krivudava, ali na prijevoju očekuje vas pravo iznenađenje, ako je sunčano.

Postoji jedno nepisano pravilo u ovom gradu, a to je: kakvo je vrijeme u Puli takvo će biti i u Klagenfurtu, bez obzira na vremenske uvjete kroz Sloveniju. I slobodno Austrijancima recite da ste iz Pule. To je dobar povod za razgovor s njima, jer smo prije sto godina djelili istu državu. Pula je tada Austro- Ugarskoj bila važan grad. Najvažnija ratna luka te jake dvojne monarhije.

Nema komentara: