ponedjeljak, 10. ožujka 2008.

Put u Dalmaciju- Kvarner

Parkirali smo se na obali pored luke. Neki mali rom nam je pomagao u manevriranju parkiranja i zato je zaslužio par kuna koje smo mu dali. Jedino zašto smo stali u Rijeku je da nabavimo sve ono što bi nam moglo zatrebati na ovom putovanju. Ja sam kupio kartu Dalmacije.

Otparkirali smo se i izlazili iz Rijeke i uputili se putem Jadranske magistrale. Odmah na izlazu iz grada je uvala Martinšćica gdje je remont brodova. Skrenuli smo u priobalni gradić Bakar, pored kojeg se tada zatvarala koksara. Uokolo grada koji je smješten na slikovitom Bakarskom zaljevu strše široke željezne cijevi. U samom gradu su kamene kuće građene u nizu. Pored niza zgrada su strme kamena stepenice.
Prijatelj je zaželio tada da prolazimo uz obalu do Senja. Na tom putu se stalno prolazi pored nekoliko gradića na obali mora. Prolaze se Kraljevica sa frankopanskom tvrđavom, turističku meku Crikvenicu, slikoviti Novi Vinodolski i na kraju Senj, iznad kojeg ponosno stoji kula Nehaj.


Odlučili smo ući u tu tvrđavu izgrađenu u 15 stoljeću. Sa magistrale se brzo dolazi do kule. Kula je građena od velikih kamenih kocki. Zid je širok oko tri metra. Zgrada je to od tri kata. Prizemlje i prvi kat su iskorišteni za stalni izložbeni postav. Na drugom katu smješteno je 11 topova. Uskim spiralnim stepenicama može se popesti i na krov zgrade, odakle je prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. Na krovu je sagrađeno pet malih kulica, koje su služile kao promatračnice za stražu.

Nema komentara: