utorak, 11. ožujka 2008.

Put u Dalmaciju- Zadar

Drugi dan nismo krenuli dalje na put prema jugu. Ostali smo u Zadru. Htjeli smo malo istražiti ovaj grad. Grad je to sa bogatom poviješću. Bio je glavni grad kraljevine Dalmacije, sve do raspada Austrougarske. U tom gradu otvoreno je prvo Hrvatsko sveučilište. Ali to je i grad u kojemu su se odvijale mnoge ratne akcije i razaranja kroz povijest.
Autom smo ulazili glavnom avenijom koja vodi sa sjevera ravno u centar grada. Prolaze se moderna naselja koja su dosta logičnije građena od onih u Puli. Prolazili smo i Lungomare, usku cestu uz obalu mora. Ipak je lijepša pulska razvedenija obala na Lungomareu.

Cesta u staru jezgru grada vodi preko mosta, jer se stari grad nalazi na poluotoku. odmah nakon što smo prošli most, sporo prolazimo pokraj prometne trajektne luke. Dosta je prometna jer na moru blizu Zadra se nalazi puno otoka i otočića. zatim ulazimo u staru jezgru grada prolazeći kroz kameni otvor zida koji okružuje grad. Cesta vodi u širem luku do parkirališta pokraj crkve svetog Donata.

Pokraj ove velebne zgrade izgrađene u ranom srednjem vijeku su arheološke iskopine. Glavno gradsko šetalište vodi od ove crkve dalje prema istoku. Šetalište se dalje od crkve sužava, a završava do nekakvog parka. Tada su, a možda i sada ulice u centru grada popločene starim sjajno bijelim kamenim pločama.

Nema komentara: